beagra 2013-03-18
Agniesiu:) proszę o przepis na te ekspresowe bułeczki:)mogę?
tyle słodkości i pyszności u Ciebie.Zachwyciły mnie pralinki i tortowe pomysły:)Pozdrawiam serdecznie:)
agnes91 2013-03-18
Ależ bardzo proszę to przepisik koleżanki baaardzo pyszny :)
Ciasto nie musi wyrastać, nie robimy zaczynu tyko zagniatamy i robimy bułeczki
1/2 kg mąki
1/2 kostki drożdży - 5dkg
szklanka ciepłego mleka
1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 łyżki masła - rozpuścić w mleku
Dodatkowo - 1 jajko do posmarowania bułeczek oraz coś na posypkę - mak, ziarno słonecznika
Włączyć piekarnik aby się nagrzał (na 160 -170 st. z termoobiegiem). Do miski wsypać makę, wkruszyć drożdże, dodać resztę składników i wyrobić ciasto - powinno odchodzić od ręki. Ręce lekko posmarować olejem i formować małe bułeczki - wielkości małej brzoskwini - układać na blaszce w sporych odstępach, posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać makiem, położyć plasterek sera żółtego i piec ok 15 min w nagrzanym piekarniku - powinny być lekko rumiane. Z tej porcji wychodzi ok 18 małych bułeczek