Rolada bezowa

Rolada bezowa

Beza:
8 białek
1 szlanka cukru
1 1/3 łyżki octu winnego jasnego
2 2/3 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
400 ml śmietany kremówki (użyłam 36 %)
1 1/3 szklanki cukru pudru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki cukru waniliowego ( z prawdziwą wanilią)

Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C

Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy na sztywno. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i jeszcze chwilę ubijamy.
Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut, tak by beza ładnie się z wierzchu zrumieniła.
Ja piekłam na dużej blaszce z piekarnika.
Po upieczeniu roladę delikatnie przekładamy na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem, delikatnie (ja robiłam to oddzielając papier od bezy za pomocą cienkiego nożyka) zdejmujemy z niej papier do pieczenia rolujemy razem ze ściereczką. Tak zrolowaną bezę pozostawiamy do ostygnięcia.

Po dokładnym ostudzeniu (żeby krem śmietanowy nie popłynął beza musi być koniecznie dobrze wystudzona) rozwijamy bezę.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy sok z cytryny i cukier waniliowy i mieszamy. Krem wykładamy na bezę i zawijamy z powrotem. Resztę kremu smarujemy wierzch i dekorujemy startą czekoladą.

Układamy roladę łączeniem do dołu i odstawiamy na parę godzin, albo na noc do schłodzenia do lodówki.

Smacznego ;)

gogunia

gogunia 2013-05-27

proszę przepis bo wygląda pysznie i pewnie tak smakuje

agnes91

agnes91 2013-05-28

Bardzo proszę :D

ania75

ania75 2013-05-31

Wow! Wygląda przepysznie.
Od dłuższego czasu nastrajam się do takiej... teraz to chyba trzeba się za nią zabrać, bo takiego apetytu nabrałam...

dodaj komentarz

kolejne >