ciasto na zawiniecie 10parówek
25dagmąki,poł szkl mleka,2,5dag drożdzy,2,5łyzki oleju,1,5łyżki cukru,szczypta soli,2jajka
mleko podgrzac,dodac drozdze,cukier,troche mąki i zrobic rozczyn -zostawic do wyrośniecia.Do maki dodac rozmacone 1jajko,olej,sól i wlac rozczyn -wyrobic ciasto.
rozwałkowac i wycinac podłuzne paski-kazdy pozmarowac białkiem z drugiego jajka.Parówki obwijac paseczkami w spiralki i posmarowac pozostałym zółtkiem.Piec do zarumienienia.
Najlepsze sa parówki obwedzane,lub takie zeby nie puchły w trakcie pieczenia np.z morlin
Smacznego
dodane na fotoforum:
bunia 2008-12-10
Napisz jakie to ciasto - proszę. Ja zapiekam w cieście francuskim .Te wyglądają bardzo smakowicie. Miłego wieczoru.
agnesja 2008-12-10
Pycha jest to ciasto drozdzowe,moja rodzinka sie zajada,mozna z niego robic również paszteciki z róznym farszem.Pozdrawiam
bunia 2008-12-11
Fantastyczny pomysł z tym zawijaniem w paseczki ciasta - bardzo dekoracyjnie to wygląda .