według przepisu mania99 tylko zmieniony krem i dodany dzem z czarnej porzeczki:)
przepis na mała tortownicę --20cm
przygotować 2 tortownice tylko spód wyłożyć papierem
ciasto I;
6 szt jaja
1 szklanka cukier
1 szklanka tortowa
1 sztuka cukier waniliowy
1 łyżeczka proszek
ubić biszkopt i odstawić
przegotować ciasto II
4 szt białka
10 dkg cukier
5 dkg mąka ziemniaczana
2 i pół dkg tortowa
1 łyżka ocet
1/2 łyżeczki proszku
ubijamy tak jak biszkopt
DO JEDNAKOWYCH TORTOWNIC
wkładamy ciasto w następujący sposób;
ciasto biszkoptowe -żółte-tyle tylko aby przykryło dno tortownicy
posypujemy kawą przez siteczko
połowa białego ciasta
posypać kawą
ciasto biszkoptowe żółte
pieczemy termoobieg 160--25-30 minut
[ suchy patyk]
poncz;
zagotuj 1/2 szklanki wody i dodaj 1 łyżkę cukru, połowę cytryny na listki pokrojonej i 1 łyżkę cukru waniliowego-pogotować chwilę odstawić -ostudzić- dodać rum lub spirytus-ja daje 3 kieliszki
MASA;
1 szklanka cukier
1 szklanka wódki[ dobry gatunek]
1 opakowanie kokos [ 100g]
1 szklanka kaszki błyskawicznej
wszystkie składniki połączyć [ dobrze wymieszać] -szczelnie przykryć i odstawić na noc
masło jedną kostkę utrzeć na puch i ucierając dodawać po łyżce masy
z upieczonego ciasta ściągnąć,, skórkę,, naponczować i przełożyć masą
zostawiając sobie na obsmarowanie boków i wierzchu tortu