3 szklanki przesianej mąki tortowej
1 i 1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
3 jajka
2/3 szklanki oleju
1 szklanka naturalnego jogurtu
1/2 szklanki mleka
owoce moga byc rózne. płatki migdałowe
Kruszonka:
150g mąki (albo 100g mąki i 50 g wiórków kokosowych)
100 g cukru
80 g masła
1 cukier waniliowy
Przygotować blaszkę do pieczenie (40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką.
Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona ale sypka.
Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól wymieszać w jednej misce.
Mokre składniki połączyć w drugiej misce. Najpierw roztrzepać jajka, dodać jogurt i mleko, a na końcu olej.
Połączone mokre składniki, wlać do suchych, dobrze wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę, wyrównać, posypać owocami, płatkami migdałowymi i kruszonką.
Piec ok 40-45 minut w 180-200 stopniach
beata3 2011-03-23
w księżyca blasku jasnym.
Na niebie tyle gwiazd już lśni,
złocistym swoim blaskiem.
Wieczorną tą aleją gwiazd,
marzenia Twe wędrują
w daleki i nieznany świat,
gdzie piękne sny królują.
Księżyc ukradkiem zerka w okno Twe,
snów cichych drzwi otwiera,
wplatając swoją srebrną nić,
pomiędzy Twe marzenia