Biszkopt ciemny
1 szklanka cukru
6 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
12 łyżek oleju
12 łyżek ciepłej wody
2 czubate łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajmy cukier oraz żółtka i dalej ubijamy. Następnie wlewamy olej z ciepłą wodą oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną formy o wymiarach 28x24 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni . do tzw. suchego patyczka. W upieczonym i wystudzonym biszkopcie ścinamy wierzch . Natomiast pozostały biszkopt przekrawamy na połowę.
Biszkopt jasny
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
9 łyżek oleju
6 łyżek ciepłej wody
1 szklanka mąki
Jasny biszkopt przygotowujemy jak biszkopt ciemny, czyli ubijamy białka na pianę, a następnie po kolei dodajemy cukier i żółtka oraz olej z ciepłą wodą i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tej samej foremki w której piekł się biszkopt ciemny i również pieczemy go do tzw. suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy na 11 pasków o idealnie równej szerokości.
potrzebne będzie również 8 galaretek po 2 z każdego smaku.
Galaretki 2 sztuki rozpuszczamy w 600ml wrzącej wody
Najpierw przygotowujemy galaretki. Każdy ze smaków rozpuszczamy w 600 ml wody (jeśli są to galaretki na 500ml wody jedna). Galaretki odstawiamy do czasu aż zaczną tężeć. w brytwance w której piekliśmy biszkopty układamy jeden ciemny biszkoptowy blat nasączony (woda z cukrem i cytryna plus%) i smarujemy go cienką warstwą kremu (do wyboru, maślany lub śmietankowy). Na nim układamy 5 pasków z jasnego biszkoptu w równych odstępach ,pomiędzy nie wlewamy tężejące galaretki i układamy kolejne paski biszkoptu i znowu zalewamy galaretką pomiędzy paskami biszkoptu. Na wierzchu smarujemy pozostałym kremem i przykrywamy drugim ciemnym blatem ,którego także nasączamy i polewmy polewą czekoladową .
Polewa.
pól kostki margaryny
5 łyżek cukru
2 łyżki czubate kakao
2 łyżki wody
wodę z cukrem podgrzewam aż cukier zacznie sie rozpuszczać dodaję margarynę ,podgrzewam ale nie doprowadzam do wrzenia , jak margaryna się rozpuści zestawiam z ognia i wsypuję kakao , mieszam i polewa gotowa.