Dla każdego.
A szczególnie dla tych,
co kochają czosnek,
lecz nie lubią zapachowego,
efektu ubocznego. :)
…dziki czosnek ma zastosowanie jako środek obniżający cholesterol oraz ciśnienie krwi, w leczeniu trombozy, arteriosklerozy, migreny i tinnitusa; jako doskonały odtruwacz organizmu; wykorzystuje się też do regeneracji flory bakteryjnej jelit (odpowiedzialnej za kondycję naszego układu odpornościowego), po kuracjach antybiotykowych.
Nalewka. Drobno pokrojone liście lub cebulki zalać wódką 40 % i odstawić na 14 dni w ciepłe miejsce, po czym przecedzić. Zażywać 3 razy dziennie po 15 kropli z wodą.
Susz. Dobrze wysuszone liście pokruszyć, przetrzeć przez plastikowe sitko, można też sproszkować w młynku do kawy. Zażywać 3 razy dziennie 1 / 4 płaskiej łyżeczki.
Wino z czosnku niedźwiedziego: garść drobno pokrojonych liści zalać 1 /4 l dobrego białego wina, krótko zagotować, przecedzić, ostudzić i do smaku osłodzić miodem. Pić dziennie parę łyków...
ewka45 2010-04-09
Nie wątpię w to ,że jest smakowita
ale wszędzie tam gdzie czosnek zawita
mnie nie ma....wszyscy to wiedzą
jakie osoby czosnku nie znoszą i nie jedzą...
danka1 2010-04-09
Nie jadłam jeszcze, a wygląda ciekawie.
rakkk 2010-04-09
Lubię czosnek jeść czasami jak choruję:))
Nasz a nie Chiński i jak czuć ode mnie,miłego weekiendu:))
Sałatki też spróbowałbym:))
jacek65 2010-04-10
tak podaną i o pisaną to nawet truciznę bym zjadł. Hi hi. Wiem kto to zrobił to na pewno jest pyszne i zdrowe.