Hotel Sacher - najsłynniejszy wiedeński hotel w Wiedniu ze swoim tortem firmowym.
W 1832 roku pod nieobecność szefa kuchni, młodszy kucharz na dworze księcia Metternicha – Franz Sacher otrzymał delikatne i odpowiedzialne zadanie stworzenia nowego deseru dla księcia i jego wymagających gości. Opracował on wówczas przepis na tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową, który po dziś dzień określany jest przez wielu mianem "króla deserów".
Syn Franza, Eduard Sacher, wybudował w centrum Wiednia w roku 1876 hotel nazwany jego nazwiskiem. Ten właśnie hotel uczestniczył w 3 procesach sądowych, nazywanych powszechnie "tortowymi procesami", toczących się w latach 1953-1962, w których drugą stroną była cukiernia Demel. Spór toczył się o prawo używania nazwy "tort Sachera" na określenie tortów czekoladowych oferowanych przez obie konkurujące ze sobą cukiernie.
W końcu, po dziewięciu latach procesów, wyłączne prawo do używania wspomnianej nazwy sąd przyznał hotelowi Sacher. Od tej pory przepis na oryginalny tort Sachera jest najpilniej strzeżoną tajemnicą hotelu Sacher. Jedynie na podstawie informacji o rocznym zużyciu składników, umieszczanych na stronie internetowej hotelu Sacher, można, ale tylko z grubsza, oszacować zestawienie składników wykorzystywanych do produkcji tortu.
dodane na fotoforum:
oskos12 2012-02-13
Super pięknie.
marom 2012-02-18
Czyli z tego wynika, że wszystkie torty Sachera sprzedawane w Polsce nimi nie są ;))