PANETTONE -
Każdy kraj ma swoje własne wypieki świąteczne. We Włoszech są to baby panettone i pandoro. Dzisiaj czas na pannetone, wysoką drożdżową babę pełną aromatu cytryn, pomarańczy i rodzynek. Tradycyjnie ciasto to wymaga prawie pięćdziesięciu godzin przygotowań.
Z tego względu większość tych ciast produkowanych jest przez znane włoskie firmy i słynne cukiernie. Mało kto przyrządza ją w domu wg tradycyjnej czasochłonnej receptury. Najpopularniejszymi producentami są: Motta, Balocco, Bauli, Alemagna i Tre Marie.
Obecnie na rynku włoskim można znaleźć dziesiątki różnych rodzajów włoskiej babki świątecznej: np. w polewie czekoladowej, kawowej, z dodatkiem niezliczonych kremów,
z owocami, daktylami, orzechami, itd.
Doskonały pomysł na słodki podarunek.
dodane na fotoforum:
oskos12 2013-01-02
Extra.