Odmiany owocu kaki (persymony) mozna podzielic na dwie grupy: jedna grupa zawiera duzo taniny (garbnik, o wlasciwosciach sciagajacych) zanikajacej dopiero po osiagnieciu dojrzalosci przez owoc - dlatego przed dojrzeniem owoc jest bardzo cierpki.
Preferowane sa wiec odmiany bez tych wlasciwosci.
W miazszu cierpkich owoców znajduje sie 8 pestek.
Druga grupa nie zawiera taniny i nie posiada pestek.
Owoce najlepszych odmian nie daja sie przechowywac.
Owoce spozywa sie na surowo, ich smak jest okreslany jako >pomiedzy morela i pomidorem<.
Mozna je rowniez spozywac gotowane, kandyzowane, lub przerobione na dzemy, galaretki, czy lody.
dodane na fotoforum:
danka1 2013-12-07
Witaj sobotnim wieczorkiem....
Dziś na duszy jest weselej, bo już jutro masz niedzielę!
Wykorzystaj więc te dni niech przyniosą radość Ci.
iwatoja 2013-12-08
Bardzo je lubię:) Chyba rzeczywiście nie są u nas spotykane przez cały rok jak inne owoce z południa.
ela51 2013-12-08
U nas w sklepach namiastka, owoc o żółtej skórce i daleko mu do tej pychotki...
henry 2013-12-08
Bardzo lubie ten owoc, chociaz ten dostepny u nas.. jest wiekszy i mniej pomarańczowy.... bardziej mączyty....
oskos12 2013-12-09
ale mi smaka narobiłaś Olu
marom 2013-12-12
Dla mnie one są trochę zbyt słodkie.
Faktycznie te sprzedawane u nas nie mają tak intensywnej barwy, ale myślę, że to dlatego, że gdyby były zrywane tak dojrzałe, ja ten na fotografii, to by mogły się zepsuć...
Fajnie pokazałaś :)