Mango jest jednym z najwykwintniejszych owoców tropikalnych na świecie ze względu na przyjemny smak, zapach i kolor.
55% owocu stanowi miąższ, resztę stanowi nasienie - pestka (budową przypomina śliwkę). Jest ona duża, silnie spłaszczona, przytwierdzone są do niej włókna.
Owoc jest na ogół wydłużony i spłaszczony. Skórka ma początkowo barwę ciemnozieloną, przechodząca później w różne odcienie żółto-złoto-czerwone.
Skórka jest cienka i gładka lecz bardzo twarda, dlatego usuwa sie ja, pomimo iż jest jadalna.
Miąższ ma barwę pomarańczowożółtą, jest bardzo aromatyczny i soczysty.
Określenie smaku mango jest zadaniem trudnym do rozwiązania. Mango posiada pyszny smak, między brzoskwinią i arbuzem, ale jego właściwy aromat jest niemożliwy do opisania, gdyż nie przypomina niczego innego, tylko mango.
Wielkość owocu jest różna.
Najlepsze handlowe odmiany maja owoce 300-500 g. Są też odmiany o owocach ważących od 1-2 kg.
dodane na fotoforum:
djachim 2009-05-27
miłego dnia:)
cuisine 2009-11-10
U mnie właśnie dojrzało kilka w koszyczku - czas na zjedzenie :)