... i poczestowanie sie ostatnim swiatecznym "panettone"...
Obok tradycji robienia szopek, niezwykle ważnym elementem włoskich świąt jest ciasto panettone, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Nazwa pochodzi od wł. panetto, oznaczającego mały bochenek chleba, natomiast przyrostek -one, zmienia znaczenie na „duży chleb", jego pierwowzoru można upatrywać w słodkim miodowym chlebie zaczynowym spożywanym za czasów Imperium Rzymskiego.
Współczesne panettone pochodzi z Mediolanu, jest to rodzaj wysokiej babki drożdżowej z bakaliami i kandyzowaną skórką pomarańczy lub cytryny. Jednak różni się od zwykłego ciasta. Swoją wyjątkowość zawdzięcza bardzo skomplikowanemu i długiemu procesowi produkcji, dzięki któremu zyskuje puszystą konsystencję i wyjątkowy smak.
dodane na fotoforum:
campina 2010-01-07
Buono Panettone
jankewa 2010-01-07
Znam smak takiej babeczki :-)) jest pyszna- byłam poczęstowana właśnie na Święta Bożego Narodzenia-przyleciała aż z Sardyni :-))
Pozdrawiam Cię :-)
graz5 2010-01-07
Znam ten smak..... boski! Niestety.. u nas taka babeczka kosztuje około 40 zł.... chyba sama upiekę, ale czy wyjdzie...?
mustima 2010-01-07
Hmm...U Violi też podobną ''babkę'' widziałam... Muszą być u was bardzo popularne...
barbure 2010-01-07
Ładnie to zdjęcie wygląda....miłego wieczorku
alicja13 2010-01-07
Kawaleczek dla mnie ....