CIASTO :
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
5 jajek
2,5 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzki kakao
wisnie z kompotu - duzy sloik
KREM :
1 serek waniliowy homogenizowany
4 lyzki cukru pudru
2 szklanki smietany kremowki
2 opakowania zagestnika do smietany " smietan-fix"
POLEWA :
150 g masla
1 tabl. czekolady
2 lyzki mleka
WYKONANI-
CIASTO :
Ubic jajka z cukrem i olejem , dodac make pszenna z proszkiem do pieczenia i 3/4 szklanki wody .
Ciasto podzielic na 2 czesci. Do jednej dodac kakao , do drugiej make ziemnaczana. Wymieszac.
Jasna czesc przelozyc do formy wylozonej papierem do pieczenia . Na to wisnie i ciemne ciasto .
Piec 25 minut w 180 st. C.
KREM :
Kremowke ubic z cukrem i zagestnikiem. Wymieszac z serkiem , ulozyc na wystudzonym ciescie , odstawic na godzine do lodowki.
POLEWA :
Czekolade rozpuscic z maslem i mlekiem , chwile ucierac. Ostudzic i wylac na ciasto. Widelcem zrobic fale na polewie.
Bardzo smaczne sa" fale Dunaju" jesienia , ze swiezymi sliwkami wegierkami .
Jedna z zalet tego ciasta jest to , ze zawsze sie udaje!
Ja do kremu daje mnie cukru ale to według uznania;)
SMACZNEGO;)
wiki3 2009-03-28
mm jak pysznie wyglada
halinag 2009-03-28
Alinko jakie dobre to Twoje ciacho
ja piekłam fale dunaju z jabłkami inny przepis ale też się tak nazywało....ale widzę że tu jakaś nowość......aż mi ślinka leci
liszka4 2009-06-16
zajrzałam na chwilkę, ale w związku z tym, że jest u Ciebie bardzo smakowicie, chyba zawitam na stałe :) Pozdrawiam