anulkaz 2014-08-20
re:Alicja, kroimy cienko kapustę, solimy,mieszamy wszystko i odstawiamy aż kapusta lekko zmięknie.Napychamy w słoiki, każdą warstwę ubijamy drewnianym tłuczkiem, aż zacznie pokazywać się sok i tak bardzo ścisło, zapełniamy słoiki.
Ustawiamy słoiki na tacy, nie dokręcając nakrętek, i zostawiamy na kilka dni w tem pokojowej. Po 3-4 dniach przebijamy kapustę długą drewnianą wykałaczką do samego dna, w kilku miejscach.Gdy kapusta będzie już odpowiednio kwaśna, zakręcamy nakrętki i odstawiamy w chłodne miejsce.:)
Na 1 kg kapusty, dodajemy od 1,5 do 2 dag soli. miłego kiszenia:)
anulkaz 2014-08-20
Najlepsza sól jest kamienna, możesz kapustę do kiszenia, wymieszać z tartą marchewką, ale niekoniecznie:)