malwa1 2011-08-17
CUDNE ALINKO...
kroton5 2011-08-25
Krowiak podwinięty (Paxillus involutus). Bardzo pospolity, owocniki wyrastają zwykle gromadnie od czerwca do listopada w lasach liściastych i iglastych; zwykle na ziemi, rzadziej na drewnie.
Niebezpiecznie trujący. W Polsce do lat 70-tych XX wieku był powszechnie zbierany i jedzony. Potem uzyskał status grzyba trującego.Powoduje dwa typy zatruć.
Pierwsze są powodowane przez toksyny i mogą mieć różny przebieg od bardzo lekkiego do ciężkiego z zagrożeniem życia włącznie.
Drugi typ zatruć jest bardzo rzadki ale z fatalnymi następstwami. Kłopoty są generowane przez wywoływanie uczulenia u niektórych osób. W przypadku osoby uczulonej, po kolejnym spożyciu olszówek, następuje gwałtowna reakcja alergiczna, której częścią jest niszczenie czerwonych ciałek krwi przez własne „anty-olszówkowe” przeciwciała. W następstwie, nieraz piorunującej, kaskady zdarzeń może dojść do ciężkich uszkodzeń nerek i do zgonu włącznie.