HOMMUS
W kuchni arabskiej, gdzie ciecierzyca jest bardzo popularna, najczęściej podaje się ją po zmieleniu, w postaci pasty do smarowania chleba i placków.
By go przyrządzić, trzeba skorzystać z robota kuchennego lub blendera. Wrzucam do niego: ugotowaną ciecierzycę (albo z puszki),oliwę z oliwek,troszkę wody i czosnek. Przyprawiam powstałą pastę solą, pieprzem i sokiem z cytryny i odrobiną pasty sezamowej - tahini (ale nie koniecznie). Tak powstaje hommus, który świetnie smakuje z sałatką, z oliwkami i z suszonymi pomidorami.Najlepiej podawać z chlebkiem pita-zapraszam
dodane na fotoforum:
deniska 2012-02-13
Ale zdrowe jedzonko serwujesz..
Niech w nowym tygodniu towarzyszy Ci
radość życia, by każdy nowy dzień
prawdziwie Cię zachwycał.
Pozdrawiam cieplutko, miłego popołudnia...))
alisha 2012-02-13
Wiesz,mąż z tamtych krajów to niekiedy go najdzie na takie ich jedzenie,ale przygotowuję ja według jego wskazówek,pozdrawiam
kot54 2012-02-13
Coś nowego i pewnie smacznego.....:)
Pozdrawiam Alicjo :)
maxmen 2012-02-13
Trza będzie zrobić...:)))
deniska 2012-02-13
Witam Cię miło wieczorem
Sto uśmiechów przesyłam z dobrym humorem.
Niechaj noc dotknie Cię swą dłonią i magią Cię otoczy,
zanim jasny promyk Słońca znów otworzy Twoje oczy...
Dobrej nocy..
nuta2 2012-02-13
Pięknie to wygląda i napewno pyszne.U nas rzeczywiście ciecierzyca nie ma wzięcia, ale w restauracjach owszem.Pozdrawiam cieplutko.
lajona 2012-02-13
Nie mam pojęcia jak smakuje ciecierzyca, ale kto wie, może wypróbuję Twój przepis, lubię nowe smaki:)
ewulka1 2012-02-14
Nigdy czegoś takiego jeszcze nie jadłam....czas na wypróbowanie....:))