Chińska zupa rybna z dorsza w/g mojego pomysłu
300-400 g świeżego dorsza
marchewka,pietruszka,seler,kawałek pora
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka natki pietruszki
makaron z zupki chińskiej (ja użyłam z kurczaka curry)
ziele ang.,listek laur.,sos sojowy,cytryna,kucharek,pieprz,sól
Oczyszczonego dorsza podzielić na 4 części,zalać wodą i gotować ok.pół godz.z zielem,listkiem,kucharkiem.Wyjąć,poczekać aż wystygnie.W tym czasie przecedzić wywar,dodać warzywa pokrojone w paski,por w plasterki i szczypior a mięso poobierać z ości (nie rozdrabniając za bardzo).Gdy warzywa będą miękkie dodać makaron chiński w całości,nie gnieść.Ogień można wyłączyć.Co jakiś czas przemieszać.Gdy makaron dojdzie doprawić do smaku sosem sojowym,cytryną,solą,pieprzem.Dodać rozdrobnionego dorsza.Zupa nie może być za gęsta ale to kwestia gustu.Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.Można też dodać troszkę chilli dla ostrości,ja nie dawałam.
SMACZNEGO
dodane na fotoforum:
taka3 2012-05-05
Pozdrawiam Alu - mamuśka Ty tam się nie denerwuj córeczka dojedzie cało i szczęśliwie i wróci pełna wrażeń -moja Pati płynie teraz Wartą kajakiem i też się denerwuję ale spoko -miłego weekendu :)
maxmen 2012-05-05
Wszystko super oprócz tego sztucznego makaronu... :)))
Mój organizm go nie trawi...tak dosłownie... :/
wie47 2012-05-05
hmmm ciekawy przepis ...ale nie wiem tak jakos ...hmmm...dzieki za kciuki opłaciło się a ja za twoją żeby dojechała:):):)...miłego dnia
kot54 2012-05-05
Alicja zupa rybna wiadomo smaczna ale dawać
makaron taki jak piszesz to profanacja.....nigdy...
przepis biorę...makaronik sama zrobię....Miłego wieczoru :)