Ciecierzyca (cieciorka,groch włoski) w pomidorach-danie wegańskie
250 g ciecierzycy
5 pomidorów
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
500 g przecieru pomidorowego /można zastąpić koncentratem pomidorowym
sól
pieprz
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
przyprawy wg uznania, u mnie: 1/2 łyżeczki curry, płaska łyżka suszonego majeranku, kilka gałązek tymianku
tłuszcz do smażenia
Biorę puszkę ciecierzycy,osączam na sitku.Cebule kroję w kostkę, wrzucam na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażę do zeszklenia. Dodaję pomidory (obrane ze skórki,z wyciętym drewnianym środkiem, pokrojone w kostkę). Sypię sól, pieprz, curry, listki laurowe, ziele angielskie. Trzymam na ogniu mieszając aż pomidory się rozpadną, a powstały sos zredukuje.
Następnie dodaję przecier, ciecierzycę i suszony majeranek. Gotuję wszystko ok 10- 15 minut, tak by danie przegryzło się smakami i miało odpowiednią konsystencję. Na kilka minut przed końcem dorzucam świeży tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec doprawiam jeszcze jeśli trzeba.Można podawać z pieczywem ale świetnie smakuje z ziemniakami piurre i mizerią.
ZAPRASZAM
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-06-08
Jest super... ciecierzycę czasem stosuję zamiast zwykłej fasoli.
PYCHOTA...:)))
kot54 2012-06-08
Ciekawy przepis.....Pozdrawiam :))
ewulka1 2012-06-08
Kolejna nowość dla mnie....:)
ingas 2012-06-08
smacznie u Ciebie:) miłego dnia
mpmp13 2012-06-08
Mogłaś "chlapnąć" łyżeczkę na balkon????????????to bym spróbowała...Nigdy nie jadłam...Pozdrawiam.