potrawa arabska,bardzo smaczna
Farsz jest zmodyfikowany przeze mnie.Z tej ilości składników wyszło 19 gołąbków.
40 dkg mielonego mięsa
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka margaryny
2 łyżki pikantnego ketchupu
kiszone liście winogron
słodka śmietana 18 %
2 woreczki ryżu
olej do smażenia
kucharek,sól,pieprz
1.Ugotować ryż,nie całkiem do miękkości,ostudzić.Cebulę i czosnek pokroić w drobniutką kostkę i zeszklić na margarynie.Dodać ketchup,wymieszać i przestudzić.Wystudzone składniki wymieszać z mięsem.Doprawić do smaku kucharkiem,solą i pieprzem.
2.Na rozłożone liście winogron nakładać farsz i zwijać roladki.Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć gołąbki po minucie z każdej strony(tłuszczu ze smażenia nie wylewać,nie może go być za dużo).
3.Gołąbki poukładać w garnku,zalać wodą,nie wyżej jak gołąbki i dodać troszkę kucharka,należy pamiętać że nie za dużo ponieważ liście są słone.Gotować do miękkości pod przykryciem na małym ogniu,ok.30-40 minut.
4.SOS:Do tłuszczu pozostałego ze smażenia wlać wody z gotowania gołąbków,zagotować,zaciągnąć mąką i śmietaną,doprawić do smaku.
5.Gołąbki podawać z sosem,ryżem ugotowanym na sypko,pieczywem albo tylko skropione sokiem z cytryny.
Kiszenie liści winogron:
Liście winorośli zrywać od kwietnia do czerwca,te największe.Zwija się je ciasno w roladki i układa w słoikach,dodając koper,czosnek i chrzan.Zalać wodą z solą(łyżka soli na litr wody).
Ja liście kupiłam tutaj,jest ich dużo,wystarczy na 3 takie przepisy.
https://www.arabskie.pl/pl/p/Liscie-winogron-cale-konserwowane-tacka-500-g/688
>>cd>>
dodane na fotoforum:
niusia1 2012-08-11
nic nie później,bo gołąbeczki pysznie wyglądają a ja we wtorek gości mam hihh! pozdrawiam sobotnim popołudniem;
maxmen 2012-08-11
To również potrawa grecka. "KOUPEPIA" - gołąbki w liściach winogron
http://www.garnek.pl/forum/koupepia
Kiedyś zrobiłem, ale nasze polskie winogrona mają zbyt twarde liście. Farsz był smaczny a liście raczej niezjadliwe (a były młodziutkie:...:)
alisha 2012-08-11
Ja kupiłam liście w sklepie internetowym,są kiszone i pakowane w Turcji,po ugotowaniu mięciuchne
beata3 2012-08-11
pozdrawiam serdecznie życzę miłego popołudnia
lajona 2012-08-11
Wyglądają podobnie jak te moje cypryjskie, ciekawa jestem przepisu. Ja użyłam liści z własnego winogrona, zebranych wcześnie, gdy tylko uzyskały pożądaną wielkość i zamrożonych. I były zjadliwe, miękkie i dobre:)
betty9 2012-08-11
Nigdy nie jadłam, bardzo ciekawy przepis.
Czy kiszone liście winogron bardzo różnią się w smaku od liści kapusty?
alisha 2012-08-11
Różnią się,przede wszystkim nie są słodkie,a kiedy się gotują to woda smakiem przypomina ogórkową
maxmen 2012-08-11
"Słodycze" będą niebawem... jak będę robił moim Dziewczynom faszerowaną paprykę wg. "anulkaz" to wtedy zapewne u mnie na talerzu wyląduje goloneczka z dodatkami...:)))
baha68 2012-08-11
Nie przyszło by mi do głowy , że liście winogron można na gołąbki wykorzystać ...a to ciekawostka ...
Miłego sobotniego wieczoru życzę.
Pozdrawiam serdecznie.
niusia1 2012-08-11
dziękuję za przepis,ale niestety do wtorku już liści nie dostanę więc tradycyjne w kapuście mi pozostają
wie47 2012-08-12
jadłam ten specyfik w Holanii na weselu mojej bratanicy która za męża wzięła Turka :)..było dobre do tego była jakas sałatka z ostrej i słodkiej papryczki....
fanrats 2012-08-12
Jadłam takie maciupkie na Krecie, ale faszerowane tylko ryżem z przyprawami. 6 sztuk jak dla psa mucha :))