Jebra, يبرق czyli faszerowane liście winogron

Jebra, يبرق czyli faszerowane liście winogron

potrawa arabska,bardzo smaczna

Farsz jest zmodyfikowany przeze mnie.Z tej ilości składników wyszło 19 gołąbków.

40 dkg mielonego mięsa
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka margaryny
2 łyżki pikantnego ketchupu
kiszone liście winogron
słodka śmietana 18 %
2 woreczki ryżu
olej do smażenia
kucharek,sól,pieprz

1.Ugotować ryż,nie całkiem do miękkości,ostudzić.Cebulę i czosnek pokroić w drobniutką kostkę i zeszklić na margarynie.Dodać ketchup,wymieszać i przestudzić.Wystudzone składniki wymieszać z mięsem.Doprawić do smaku kucharkiem,solą i pieprzem.
2.Na rozłożone liście winogron nakładać farsz i zwijać roladki.Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć gołąbki po minucie z każdej strony(tłuszczu ze smażenia nie wylewać,nie może go być za dużo).
3.Gołąbki poukładać w garnku,zalać wodą,nie wyżej jak gołąbki i dodać troszkę kucharka,należy pamiętać że nie za dużo ponieważ liście są słone.Gotować do miękkości pod przykryciem na małym ogniu,ok.30-40 minut.
4.SOS:Do tłuszczu pozostałego ze smażenia wlać wody z gotowania gołąbków,zagotować,zaciągnąć mąką i śmietaną,doprawić do smaku.
5.Gołąbki podawać z sosem,ryżem ugotowanym na sypko,pieczywem albo tylko skropione sokiem z cytryny.

Kiszenie liści winogron:
Liście winorośli zrywać od kwietnia do czerwca,te największe.Zwija się je ciasno w roladki i układa w słoikach,dodając koper,czosnek i chrzan.Zalać wodą z solą(łyżka soli na litr wody).
Ja liście kupiłam tutaj,jest ich dużo,wystarczy na 3 takie przepisy.
https://www.arabskie.pl/pl/p/Liscie-winogron-cale-konserwowane-tacka-500-g/688

>>cd>>

dodane na fotoforum:

niusia1

niusia1 2012-08-11

nic nie później,bo gołąbeczki pysznie wyglądają a ja we wtorek gości mam hihh! pozdrawiam sobotnim popołudniem;

maxmen

maxmen 2012-08-11

To również potrawa grecka. "KOUPEPIA" - gołąbki w liściach winogron

http://www.garnek.pl/forum/koupepia


Kiedyś zrobiłem, ale nasze polskie winogrona mają zbyt twarde liście. Farsz był smaczny a liście raczej niezjadliwe (a były młodziutkie:...:)

jokam

jokam 2012-08-11

a ja pilnie zanotuję i po powrocie z sanatorium chętnie zrobię!

isia29

isia29 2012-08-11

hmmm,ciekawie wygląda ;)
i pewnie bardzo smaczne....

alisha

alisha 2012-08-11

Ja kupiłam liście w sklepie internetowym,są kiszone i pakowane w Turcji,po ugotowaniu mięciuchne

beata3

beata3 2012-08-11

pozdrawiam serdecznie życzę miłego popołudnia

lajona

lajona 2012-08-11

Wyglądają podobnie jak te moje cypryjskie, ciekawa jestem przepisu. Ja użyłam liści z własnego winogrona, zebranych wcześnie, gdy tylko uzyskały pożądaną wielkość i zamrożonych. I były zjadliwe, miękkie i dobre:)

betty9

betty9 2012-08-11

Nigdy nie jadłam, bardzo ciekawy przepis.
Czy kiszone liście winogron bardzo różnią się w smaku od liści kapusty?

alisha

alisha 2012-08-11

Różnią się,przede wszystkim nie są słodkie,a kiedy się gotują to woda smakiem przypomina ogórkową

maxmen

maxmen 2012-08-11

"Słodycze" będą niebawem... jak będę robił moim Dziewczynom faszerowaną paprykę wg. "anulkaz" to wtedy zapewne u mnie na talerzu wyląduje goloneczka z dodatkami...:)))

baha68

baha68 2012-08-11

Nie przyszło by mi do głowy , że liście winogron można na gołąbki wykorzystać ...a to ciekawostka ...

Miłego sobotniego wieczoru życzę.
Pozdrawiam serdecznie.

reni1

reni1 2012-08-11

pozdrawiam serdecznie życzę miłego wieczoru..

niusia1

niusia1 2012-08-11

dziękuję za przepis,ale niestety do wtorku już liści nie dostanę więc tradycyjne w kapuście mi pozostają

becia4

becia4 2012-08-11

Są bardzo smaczne ja jeszcze podaję z sosem czosnkowym, pozdrawiam

jesorek

jesorek 2012-08-12

pysznie wyglądają, nie jadłam jeszcze takich .... no nic wszystko przede mną :))

aguta11

aguta11 2012-08-12

smacznie wygladaja...

wie47

wie47 2012-08-12

jadłam ten specyfik w Holanii na weselu mojej bratanicy która za męża wzięła Turka :)..było dobre do tego była jakas sałatka z ostrej i słodkiej papryczki....

ismena

ismena 2012-08-12

Ja tez jadłam u Armenki ...smakowało mi .Pozdrawiam

fanrats

fanrats 2012-08-12

Jadłam takie maciupkie na Krecie, ale faszerowane tylko ryżem z przyprawami. 6 sztuk jak dla psa mucha :))

dodaj komentarz

kolejne >