Hummus to pochodząca z Libanu pasta z ciecierzycy, bardzo popularna w kuchni arabskiej oraz żydowskiej. \"Hummus\" w języku arabskim oznacza ciecierzycę, a nazwa gotowego dania to \"ḥummuṣ bi ṭaḥīna\", czyli ciecierzyca z tahini. Najstarsze zapiski o tym daniu pochodzą z kairskiej ksiażki kucharskiej z XIII w. Hummus stanowi bogate źródło żelaza i witamin. Może zostać podany jako dodatek do dań kuchni arabskiej, bądź też sam, jako przekąska, z chlebkiem pita. Stanowi wówczas pełnobiałkowy posiłek wegetariański.
1 puszka ciecierzycy
1-2 łyżki pasty sezamowej tahini
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól do smaku
Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Zalewę zachować, będzie jeszcze potrzebna.
Ciecierzycę wraz z czosnkiem, tahini i sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Doprawić do smaku solą.Jeśli nie mamy pasty sezamowej to nic nie szkodzi.
Hummus przekładamy na talerz, możemy udekorować polewając niewielką ilością oliwy, posypując sezamem i/lub kuminem.
Ja podałam z sałatką.
dodane na fotoforum:
tabea 2013-02-12
Trafilas moj gust na 100%.
Hummus z chlebkiem pita to raj dla mojego podniebienia,ja klade na to jeszcze duzo natki pietruszki, zwijam jak nalesnik i....mniam.... ;-)
jokam 2013-02-15
Alisha, mam hummus po mojemu zrobiony...
zaraz pstryknę fotę...
następy po Twojemu będzie, tylko muszę do Łodzi po pastę sezamową skoczyć...