Maliny

Maliny

Maliny rosną w lasach i ogrodach. Te uprawiane w ogrodach mają wiele odmian różniących się wielkością owoców, ich barwą i smakiem. Maliny leśne są mniejsze i na ogół bardziej robaczywe. Ale za to co za zapach! One też zawierają więcej cennych dla zdrowia substancji. Owoce malin zawierają 3-8% cukru, głównie glikozy i fruktozy. Zawarte są kwasy organiczne: kwas cytrynowy, jabłkowy, salicylowy i w małej ilości mrówkowy. Maliny kryją w sobie pektyny, antocyjany, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Zawarte jest też w nich bogactwo witamin: C, E, B1, B2, B6 oraz substancje mineralne: wapń, potas, magnez, żelazo, sporo fosforu i miedzi.

Owoce malin są doskonałym środkiem do zwalczania gorączki, ponieważ pobudzają czynność gruczołów potowych, a pot odparowując ze skóry powoduje obniżenie temperatury. Liści malin używa się w formie ziółek. Zawierają one garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne: żelazo, wapń, miedź. Napary z liści malin działają ściągająco , przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, maja działanie hamujące rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę. Pomocne są także w łagodzeniu bólu miesiączkowego, powodują bowiem nieznaczne rozkurczenie mięśni gładkich, m.in. macicy. Liście malin podobnie jak owoce mają działanie przeciwgorączkowe.

dodane na fotoforum: