alusi 2009-09-05
przepis na 10 bułeczek
-350g mąki pszennej przesianej
-200ml letniej wody
-2łyzki oliwy
-0,5łyżeczki soli
-1 cukier waniliowy
-10 łyżek cukru
-22g świeżych drożdży
Wszystkie sypkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wymieszać,drożdże rozpuścić w letniej wodzie dodać do nich oliwe i wlać do sypkich składników.Następnie wyrabiac rękoma dopóki ciasto nie będzie odklejało sie od rąk ok 5 minutek.Następnie rozwałkować w i posmarować musem jablkowym lub dżemem i pociąc w paski (z tej ilości wychodzi 10 pasków)Następnia każdy paseczek zwijamyw rulonik,tak zwinięte ciasto odstawiamy przykryte by zwiększyło swoją objętość na ok.30-40minut.Poczym wkładamy do piekarnika i nastawiamy go na 180 C i pieczemy ok.25 minut.Smacznego
alusi 2009-09-05
Zapomniałam o słoiku musu jabłkowego lub dżemu,jak kto woli,no i bulki kladziemy na blachę tak by łączenie bułeczek było pod spodem.