Pasztety gotowe...

Pasztety gotowe...

Przepis na pasztet :
0,5 kg wołowiny
0,5 kg wieprzowiny od szynki
0,5 kg dowolnego drobiu
0,5 kg surowego boczku
0,7 kg wątroby drobiowej (ew. innej)
4-5 ząbków czosnku
20 g suszonych grzybów
5-7 jaj
2 czerstwe bułki
sól i pieprz
Mięso, oprócz wątroby, umyć i zalać wodą, aby było przykryte, dodać grzyby suszone oraz czosnek, gotować długo do miękkości, płyn można śmiało zredukować do 1 litra. Pod koniec gotowania włożyć jeszcze wątrobę na ok. 10 minut. Przestudzone mięso wyjąć, a do wywaru włożyć bułki. Nie solić.
Mięso zmielić 3 razy, dodając w czasie mielenia wywar z gotowania oraz bułki.
Dopiero teraz doprawić solą i pieprzem i dodać 5-7 jaj (w zależności od wielkości). Dokładnie wymieszać. Pasztet piec w podłużnych foremkach, wyłożonych plastrami surowego boczku lub słoniny.
Piekarnik powinien być nagrzany do 175° - pasztet pieczemy tak długo, aż zacznie odstawać od brzegów foremek.
Z tej ilości otrzymujemy ok. 3-4 foremki (keksowki).
Pasztet smakuje wspaniale z dodatkiem ćwikły z chrzanem.

isia29

isia29 2014-04-16

musi byc bardzo pyny pasztecik ;)

alisha

alisha 2014-04-16

Dzięki Danusiu

eluczka

eluczka 2014-04-16

Ale piękne...........mniam:)))

stor55

stor55 2014-04-16

też jestem tak daleko z przygotowaniami jak Ty - pozdrawiam

danutaw

danutaw 2014-04-16

...ale jedzenia...., pyszne !!!)
Pozdrawiam , miłego popołudnia życzę Ci :)

tomeksc

tomeksc 2014-04-16

prosto z pieca, jakie piękne, smaczne i dorodne

kudelka

kudelka 2014-04-16

Ale pyszności - pozdrawiam :)))

pola6

pola6 2014-04-16

Na pewno pyszne!
Pozdrawiam i spokojnego wieczoru życzę:)

alkaa

alkaa 2014-04-16

pachnie aż u mnie...

astra40

astra40 2014-04-16

niesamowity widok! ale bym zjadła takiego swojskiego :)

hanka77

hanka77 2014-04-17

buraczki z chrzanem koniecznie własnej roboty :D Ty masz pasztet ja ćwikłę :D

(komentarze wyłączone)