Przepis na pasztet :
0,5 kg wołowiny
0,5 kg wieprzowiny od szynki
0,5 kg dowolnego drobiu
0,5 kg surowego boczku
0,7 kg wątroby drobiowej (ew. innej)
4-5 ząbków czosnku
20 g suszonych grzybów
5-7 jaj
2 czerstwe bułki
sól i pieprz
Mięso, oprócz wątroby, umyć i zalać wodą, aby było przykryte, dodać grzyby suszone oraz czosnek, gotować długo do miękkości, płyn można śmiało zredukować do 1 litra. Pod koniec gotowania włożyć jeszcze wątrobę na ok. 10 minut. Przestudzone mięso wyjąć, a do wywaru włożyć bułki. Nie solić.
Mięso zmielić 3 razy, dodając w czasie mielenia wywar z gotowania oraz bułki.
Dopiero teraz doprawić solą i pieprzem i dodać 5-7 jaj (w zależności od wielkości). Dokładnie wymieszać. Pasztet piec w podłużnych foremkach, wyłożonych plastrami surowego boczku lub słoniny.
Piekarnik powinien być nagrzany do 175° - pasztet pieczemy tak długo, aż zacznie odstawać od brzegów foremek.
Z tej ilości otrzymujemy ok. 3-4 foremki (keksowki).
Pasztet smakuje wspaniale z dodatkiem ćwikły z chrzanem.
(komentarze wyłączone)