Przepis na kełbasę.

Przepis na kełbasę.

2 kg schabu
2 kg szynki
0,5 kg mielonego
0,5 kg słoniny
przyprawy
12 dkg grubej soli/ ja daje po połowie soli i peklosoli/
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka kolendry
10 ziaren jałowca
10 ziaren ziela angielskiego
cała główka czosnku
osłonka białkowa średnicy 5cm.
przygotowanie:
szynkę i schab kroimy w kostkę 2x2 lub jak popadnie a następnie siekam to tępą stroną noża, dodaję przyprawy lekko rozbite w moździerzu i czosnek posiekany w kosteczkę, 0,5 szklanki wody,wyrabiam 10 minut dodaję mięso mielone u mnie różnie- boczek, karkówka lub łopatka i dodaję słoninę pokrojoną w drobną kostkę. wszystko wyrabiam ok. 5 minut. dla lepszego smaku możemy dodać kieliszek koniaku.wszystko wkładamy do lodówki na 3 dni codziennie mieszając przez chwilę ok 1 minuty
możemy też dodawać po troszkę wody w trakcie mieszania.
po 3 dniach wyjmujemy farsz i leży w ciepłym miejscu aby nabrał temperatury pokojowej lub prawie pokojowej / ok 3 godziny/masujemy około 30-45 minut dodając 0,5 do szklanki wody podczas masowania.
farszem nabijamy osłonki, mocno związujemy i odstawiamy w chłodne i przewiewne miejsce na 12-20 godzin
po tym czasie wędzimy ok. 3-4 godziny
po uwędzeniu wieszam w chłodzie na ok. 24 godz. do odstania ale można i dłużej na 2-3 dni a następnie kiełbasy mrożę.

lila08

lila08 2015-12-11

wygląda przepysznie :) jak to kiełbaska ?

astra40

astra40 2015-12-11

Mniam, taką bym zjadła, uwielbiam:) Pachnie aż u mnie:)

wlodekw

wlodekw 2015-12-11

Troszkę pomarszczyły się ....
Zbyt wysoka temperatura parzenia ,
no i wtedy smak ucieka do wody ....
Temp. parzenia od 75 do 85 st. Celcjusza - to z dużą tolerancją ...

ewaiza

ewaiza 2015-12-11

mam chec na taka kielbaske

evita

evita 2015-12-12

Na pewno smaczne... widzę to...

alik61

alik61 2015-12-12

ładnie wygląda:)

oliwkaa

oliwkaa 2015-12-13

no nie... Danulek zabrała sie za produkcje na masową skalę ha ha.
Masz wędzarnie czy dajesz do uwędzenia ?

(komentarze wyłączone)