Kurczak moczony w solance, potem pieczony.

Kurczak moczony w solance, potem pieczony.

Przepis podaję :
1-2 kg. pałek,skrzydełek według uznania
2 do 3 litrów wody,1/4 szklanki grubej soli
łyżka cukru,sól i cukier rozpuszczamy w małej ilości gorącej
wody i mieszamy z pozostałą wodą,dodajemy kilka ziaren
ziela i liści laurowych . Zalewamy kurczaka tak żeby był
przykryty w całości. Wstawiamy na noc do lodówki. Rano
odlewamy zalewę i moczymy kurczaka w świeżej wodzie ok.
10-15 minut. Wyjmujemy z wody i osuszamy. Następnie
nacieramy przyprawami my ( przyprawa do kurczaka
majeranek ) mięsa już nie solimy, wykładamy na blaszkę
polewamy 4-5 łyżek oliwy i do piekarnika na 1/5 godziny
w temperaturze od 180 do 200. Wyłączamy piekarnik
i trzymamy jeszcze ok. pół godziny.....a potem jemy !!!

evita

evita 2016-02-06

Ale będzie pyszny...

astra40

astra40 2016-02-06

Pyszności u Was:)

ewaiza

ewaiza 2016-02-06

podobnie mocze i robie

frykasy

frykasy 2016-02-06

Same wspaniałości!!!

alik61

alik61 2016-02-07

znowu coś czego nie znam...

jokam

jokam 2016-02-09

ale pomysłowo !!!

oliwkaa

oliwkaa 2016-02-10

ale pychota !!! widze,że to chyba ty odprawiałaś urodzinki wnusi ;0)))

(komentarze wyłączone)