Tras-os-Montes - nazwa tego regionu oznacza dosłownie "za górami". Ta urodzajna ziemia położona na północnym wschodzie Portugalii. Z tego regionu pochodzi też zielona zupa - caldo verde.
Do przygotowania zupy potrzebujemy: 300 g włoskiej kapusty, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 500 g ziemniaków, 3 łyżki oliwy, 150 g kiełbasy chorizo, sól i pieprz.
Kapustę myjemy i kroimy w paseczki. Obraną cebulę oraz czosnek siekamy, a ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy czosnek i cebulę oraz ziemniaki, aż się lekko przyrumienią. Dolewamy tyle wody, aby przykryła składniki. Gotujemy 25 minut na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, zdejmujemy je z ognia i rozgniatamy. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę. Odlewamy wytopiony tłuszcz i wkładamy kiełbasę do garnka z ziemniakami. Zupę zagotowujemy ponownie, doprawiamy do smaku i dodajemy kapustę. Całość gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
evita 2017-06-08
Ciekawe czy będzie smaczna...
Pięknego dnia Danusiu... u mnie słonko świeci myślałam, że się "wystawię"... :) ale czuję chłód...
Pozdrowienia zostawiam... :)
delish 2017-06-08
jakie piękne chorizo! u nas jest tylko cienkie jak nasza kiełbasa. Pokaż jak wyszło, bo brzmi super ciekawie:) Pozdrowienia:)
siabat4 2017-06-08
Myślę,że zobaczymy to caldo verde.
http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/ff91d8e3e215e64b36b24f5623108a8c/indexweb.htm
(komentarze wyłączone)