Będzie zupa...przepis znalazłam w internecie

Będzie zupa...przepis znalazłam w internecie

Tras-os-Montes - nazwa tego regionu oznacza dosłownie "za górami". Ta urodzajna ziemia położona na północnym wschodzie Portugalii. Z tego regionu pochodzi też zielona zupa - caldo verde.

Do przygotowania zupy potrzebujemy: 300 g włoskiej kapusty, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 500 g ziemniaków, 3 łyżki oliwy, 150 g kiełbasy chorizo, sól i pieprz.

Kapustę myjemy i kroimy w paseczki. Obraną cebulę oraz czosnek siekamy, a ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy czosnek i cebulę oraz ziemniaki, aż się lekko przyrumienią. Dolewamy tyle wody, aby przykryła składniki. Gotujemy 25 minut na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, zdejmujemy je z ognia i rozgniatamy. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę. Odlewamy wytopiony tłuszcz i wkładamy kiełbasę do garnka z ziemniakami. Zupę zagotowujemy ponownie, doprawiamy do smaku i dodajemy kapustę. Całość gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

ona11

ona11 2017-06-08

będzie pyszna z pewnością

xaviera

xaviera 2017-06-08

będzie smaczna, mniam

evita

evita 2017-06-08

Ciekawe czy będzie smaczna...

Pięknego dnia Danusiu... u mnie słonko świeci myślałam, że się "wystawię"... :) ale czuję chłód...
Pozdrowienia zostawiam... :)

delish

delish 2017-06-08

jakie piękne chorizo! u nas jest tylko cienkie jak nasza kiełbasa. Pokaż jak wyszło, bo brzmi super ciekawie:) Pozdrowienia:)

jokam

jokam 2017-06-08

bardzo interesujący przepis!! :))

astra40

astra40 2017-06-08

Zapowiada się interesująco:)))

alisha

alisha 2017-06-09

Zapowiada sie smacznie

steffek

steffek 2017-06-10

Mmmmmm jak widze chorizo to juz mam slinotok...

(komentarze wyłączone)