Terrina drobiowa,chleb domowy z czarnuszką.

Terrina drobiowa,chleb domowy z czarnuszką.

przepis wzięty kiedyś z Galeri - piatal-
podaję przepis :

*125g bekonu
*2 wędzone udka kurczaka
*250g wątróbek drobiowych
*50g pieczarek
*250g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
*2 łyżki przyprawy do pasztetu
*1 jajko
*50g śmietany
*orzeszki pistacji
*tymianek,sól,pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1.Formę do pasztetu ok 1l wyłożyć plastrami bekonu, tak by końcówki wystawały na zewnątrz.Z
udek usunąć skórę,mięso oddzielić od kości i pokroić w dużą kostkę.Wątróbkę i pieczarki
podsmażyć na oleju.
2 połowę wątróbki pokroić w duże kawałki, resztę zmielić z mięsem drobiowym. Wymieszać mięso z jajkiem,pistacjami,śmietaną,wędzonym
kurczakiem,doprawić przyprawami.Przełożyć do foremki,układając w niej też pieczarki w całości.
3.Piekarnik rozgrzać do 160 C. Całą masę przykryć bekonem.Formę owinąć folią
aluminiową.Wstawić do brytfanki wypełnioną wodą. Trzymać w piekarniku ok 80 min. Po wyjęciu
z piekarnika wystudzić i wstawić do lodówki na ok 5 godz. Podawać z grzankami i dobrym
winem.Smacznego.
ja nie daję słoniny i jest usunięta z przepisu
a zamiast bekonu dajemy szynkę szwarcwaldzką.

hania19

hania19 2019-05-05

Nawet nawet - może być dobre - Smacznego życzę !!!

steffek

steffek 2019-05-05

To cos dla mnie, uwielbiam swojskie pasztety i temu podobne... wyglada to bardzo apetycznie :-)

Ps
Cos ostatnio nie widac piątala nie udziela sie kulinarnie hmmm

astra40

astra40 2019-05-07

Rewelacja!
Ale smakołyki robicie!
Coś pysznego!

xaviera

xaviera 2019-05-08

super :))

evita

evita 2019-05-09

Pamiętam, że wstawił tę terrinę…

oliwkaa

oliwkaa 2019-05-09

pamiętam Jego przepis,sama kiedyś robiłam :)

isia222

isia222 2019-05-09

alez smakowicie to wszystko wygląda, chyba jestem głodna

(komentarze wyłączone)