przepis wzięty kiedyś z Galeri - piatal-
podaję przepis :
*125g bekonu
*2 wędzone udka kurczaka
*250g wątróbek drobiowych
*50g pieczarek
*250g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
*2 łyżki przyprawy do pasztetu
*1 jajko
*50g śmietany
*orzeszki pistacji
*tymianek,sól,pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1.Formę do pasztetu ok 1l wyłożyć plastrami bekonu, tak by końcówki wystawały na zewnątrz.Z
udek usunąć skórę,mięso oddzielić od kości i pokroić w dużą kostkę.Wątróbkę i pieczarki
podsmażyć na oleju.
2 połowę wątróbki pokroić w duże kawałki, resztę zmielić z mięsem drobiowym. Wymieszać mięso z jajkiem,pistacjami,śmietaną,wędzonym
kurczakiem,doprawić przyprawami.Przełożyć do foremki,układając w niej też pieczarki w całości.
3.Piekarnik rozgrzać do 160 C. Całą masę przykryć bekonem.Formę owinąć folią
aluminiową.Wstawić do brytfanki wypełnioną wodą. Trzymać w piekarniku ok 80 min. Po wyjęciu
z piekarnika wystudzić i wstawić do lodówki na ok 5 godz. Podawać z grzankami i dobrym
winem.Smacznego.
ja nie daję słoniny i jest usunięta z przepisu
a zamiast bekonu dajemy szynkę szwarcwaldzką.
steffek 2019-05-05
To cos dla mnie, uwielbiam swojskie pasztety i temu podobne... wyglada to bardzo apetycznie :-)
Ps
Cos ostatnio nie widac piątala nie udziela sie kulinarnie hmmm
siabat4 2019-05-06
Pogodnego dnia i całego tygodnia.
http://www.gifanime.pro/mpeg-creation2/temp/56c9jsnl7kgj3h999er8b5db15/indexweb.htm
oliwkaa 2019-05-09
pamiętam Jego przepis,sama kiedyś robiłam :)
(komentarze wyłączone)