Pasztet selerowy z orzechami.
Składniki
2 selery średniej wielkości
1 marchewka
1 duża cebula
1 łyżka masła
1/2 szkl. zmielonych orzechów włoskich
3-4 ząbki czosnku
4 jajka
2/3 szkl. bułki tartej
gałka muszkatołowa
suszony majeranek
sól, pieprz
masło i tarta bułka do foremki
Warzywa obierz, opłucz. Selery oraz marchewkę ugotuj do miękkości, wyjmij. Cebulę posiekaj,
zeszklij na maśle.
2. Ugotowane i wystudzone warzywa oraz podsmażoną cebulę zmiksuj na gładką masę (ew.
trzykrotnie zmiel). Dodaj do niej jajka, bułkę tartą oraz zmielone orzechy. Masę przypraw
czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
3. Formę (20x15 cm) posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Nałóż masę pasztetową. Wierzch
wygładź. Piecz przez 45 minut w temp. 180 st.
prince8 2020-01-07
Coś pysznego tworzy Danusia ... radosnego i kolorowego wieczorku w przygotowaniach do karnawału przy gorących rytmach ,,, miłegooo wieczoru ...
prince8 2020-01-07
,,, ciekawe jaki to ma smak ...???
mariol7 2020-01-08
Bardzo jestem ciekawa smaku. Brzmi świetnie, wygląda super. Czy smak jest równie świetny? :-)
(komentarze wyłączone)