Składniki :
1 kg cukini
1/2 kg kolorowej papryki
1/2 kg zielonych ogórków
5 cebul
1 marchew
1–2 łyżki natki pietruszki
1–2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Cukinie i ogórki poszatkować i zasolić, pozostawić na 3 godziny. Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Oczyszczoną marchew zetrzeć na tarce, a cebule pokroić w piórka.
Zalewa:
1/2 szklanki rozrobionego kwasku cytrynowego / min. 1/2 opak./
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki. cukru
Wykonanie:
Składniki zalewy zagotować, przestudzić i połączyć z warzywami. Nakładać do słoików, dolewając powstałej zalewy. Brzegi słoików wycierać do sucha, zamknąć i pasteryzować 15 minut. Po tym czasie słoiki wyciągnąć, ułożyć na ściereczce do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
https://www.youtube.com/watch?v=yuufA7SdWAg&list=RDe4s5M0B8NZI&index=3