biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
cukier waniliowy
100 ml wody letniej
wykonanie:
białka z cukrem i z cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę,dodać żółtka,wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dodać 100 ml wody letniej przegotowanej skropić octem i delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku w 180% około pół godziny.Ciasto wystudzić.
krem:
6 żółtek
2 szklanki mleka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki mąki pszennej
wykonanie:
1 szklankę mleka ,cukier waniliowy, mąki,żółtka dobrze wymieszać , a drugą szklankę mleka zagotować i połączyć wszystkie składniki z mlekiem,mieszając błyskawicznie zagotować i zdjąć z ognia i tak przygotowaną masę wylać na biszkopt i równomiernie rozsmarować.
placek kokosowy:
6 białek
szklanka cukru
200 gram wiórków kokosowych
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
wykonanie:
białka z cukrem ubić na sztywną pianę , dodać wiórki kokosowe,mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 % około 20 minut.Placek kokosowy położyć na wierzch na masę naszego ciasta. Rafaello możemy oprószyć cukrem pudrem i zostawić do wystygnięcia ,polecam ,bo jest pyszne i życzę smacznego:))))
laura5 2012-05-07
)Milutko i cieplutko pozdrawiamy ......zyczymy przyjemnej i cieplutkiej nocy:)Buzka