Ciasto:
5 szklanek mąki pszennej
4 całe jajka
szklanka cukru
2 łyżki miodu (może być sztuczny)
2 łyżeczki sodki
wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części i piec osobno placki około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
krem:
2 budynie waniliowe
4 szklanki mleka
kostka margaryny
5 łyżek cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
wykonanie:
Budynie z mlekiem i z cukrem ugotować i wystudzić.Margarynę rozetrzeć w misce i stopniowo dodawać budyń dalej ucierając. Na koniec dodać rozpuszczoną w malutkiej ilości wody (przegotowanej) kawę.Wszystko zmiksować na puszystą masę.
masa wierzchnia:
Ponad pół kostki margaryny
pół szklanki cukru
5 łyżek miodu
szklanka orzechów włoskich
wykonanie:
margarynę, cukier i miód zagotować , dodać orzechy i wszystko gotować tak długo, aż masa będzie dosyć gęsta. Taka, żeby mogła rozsmarować się na cieście.
końcowe wykonanie:
Placki przekładać kremem ,a na ostatniej warstwie rozsmarować gorący karmel z orzechami.
Ciasto najlepsze jest po dwóch dniach, ponieważ placki miodowe stają się wilgotniejsze od kremu.
Życzę smacznego:)))
dodane na fotoforum:
gosia19 2009-07-08
mniam...
boberek 2009-07-11
Witaj a ja do królewca robię krem z kaszy mannej:))))) Po prostu ucieram masło z ugotowaną i przestudzoną kaszą dodając cukier puder (do smaku) i olejek migdałowy. Górę dekoruję polewą czekoladową i migdałami:)
ancia76