sałatek np.po grecku....albo jarzynowej....:-)
Owoce nasturcji zbiera się, kiedy są zielone, potem nie nadają się do konserwowania. Zbieramy je w suchy bezdeszczowy dzień, przebieramy odrzucając uszkodzone, następnie bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Tak przygotowane gotujemy przez około 10 minut. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez kilka minut i gorącą zalewamy owoce nasturcji umieszczone w słoiczkach, dokładnie zamykamy i pasteryzujemy przez 10 – 20 minut.
Marynata na ok 1/2kg owoców nasturcji:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka wody
1 łyżka cukru
sól do smaku
2 liście laurowe
czarny pieprz ziarnisty
ziele angielskie
goździki, cynamon w lasce (nie przesadzić)
irena 2011-11-06
To mnie zastrzeliłaś sadziłam ze to żart trochę już żyje ale że te nasiona jadalne nie słyszałam .
msciwa 2011-11-07
NASIONKA NASTURCJI.....
POZDRAWIAM CIEPLUTKO;)
ŻYCZĘ UŚMIECHU,I DUŻO RADOŚCI W TYM NOWYM TYGODNIU:)
ana1945 2011-11-08
I już się cieszę,że dałaś ten przepis,bo względem nasturcjowych kaparów jestem zielona jak ta pietruszka na wiosnę:)))