Będzie pyszny kefir domowej roboty
informacje na temat grzybka
Historia cudownego grzybka zaczyna się w górach Kaukazu. Został odkryty przez przypadek przy produkcji zsiadłego mleka. Ludność Kaukazu należy do długowiecznych, dożywają w zdrowiu bardzo sędziwego wieku, 100-115 lat nie należy do rzadkości.
Prawdopodobnie grzybek trafił do Polski za sprawą profesora, który przez 5 lat mieszkał w Indiach. W tym czasie bardzo ciężko zachorował na raka wątroby. Opiekował nie nim tybetański mnich dając mu do picia grzybek a mleka. Do kraju wrócił zdrowy ze szczepem cudownego eliksiru.
Kurację grzybkiem stosujemy przez 20 dni, pijemy go najlepiej przed snem. Po tym czasie robimy 10 -cio dniową przerwę. Cykl taki możemy powtarzać przez dłuższy okres czasu, nawet parę lat. Robienie przerw nie jest konieczne. Ale organizm może się uodpornić na działanie grzybka, więc po przerwie substancje lecznicze działają lepiej.
Właściwości lecznicze grzybka:
reguluje przemianę materii, zapobiega zaparciom
obniża poziom złego cholesterolu
wspomaga leczenie serca
wytwarza naturalne antybiotyki, leczy stany zapalne
hamuje wzrost komórek rakowych
leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy
łagodzi skutki stresu, eliminuje zmęczenie, wyczerpanie
zwiększa libido
opóźnia proces starzenia się komórek
pomaga walczyć z bezsennością
zewnętrznie: pomaga na oparzenia słoneczne
dostarcza wielu witamin
Hodowla grzybka
2 łyżeczki grzybka,
słoik,
szklanka mleka (nie gotowanego),
plastikowa lub drewniana łyżka (nie mogą być metalowe)
sitko,
gaza.
Zalać w słoiku dwie łyżeczki grzybka szklanką mleka. (analogicznie - na 1 łyżeczkę grzybka przypada ok 150ml mleka itd.).
Po 24 godzinach przemieszać go i przecedzić przez sitko.
Grzybka na sitku przepłukać zimną bieżącą wodą. (aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta).
Ponownie umieścić grzybka w słoiku i zalać na 24 godziny mlekiem. (nie wolno zakręcać słoika, należy go zabezpieczyć gazą).
Optymalna temperatura dla grzybka to 18-20*C, czyli temperatura pokojowa. Dla urozmaicenia smaku możemy dodać sezonowe owoce np. truskawki, maliny, jagody, jeżyny itp.
beata3 2012-05-05
MIŁEGO SŁONECZNEGO WEEKENDU ŻYCZĘ
graga62 2012-05-05
Anetko, zachęciłaś mnie do grzybka, moja znajoma hoduje, dotąd nie wykazywałam zainteresowania grzybkiem, ale teraz ją poproszę i będę hodować i spożywać:)
magdabo 2012-05-06
Dawno temu , też miałam jego produkcję ...
pozdrawiam i życzę udanej i miłej niedzieli !
babcia1 2012-05-06
o kurcze ja pierwszy raz słyszę o tym cudeńku uzdrawiającym ...
iwanka1 2012-05-06
Kiedyś jak byłam nastolatką to moja mama i babcia piły, ja się tego brzydziłam i dzisiaj też tego bym raczej nie piła. Tak po prostu mi zostało.
Pozdrawiam:)))