Pyszne polecam zwłaszcza na drugi dzień
Ciasto bakaliowe
Składniki:
Ciasto:mąka pszenna, niecałe 3szkl.
margaryna, 1szt
żółtka, 4szt.
cukier puder, 8łyżek
śmietana, 2 łyżki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Na masę budyniową:mleko, 2 szkl.
masło, 200g.
żółtko, 3szt.
cukier waniliowy, 1szt.(16g.)
cukier, 5łyżek
mąka ziemniaczana, 2łyżki
Mąka pszenna, 2łyżki
Ponadto:bakalie, orzechy,migdały,rodzynki
dżem pożeczkowy lub powidło, 1słoik
białka, 4szt.
cukier wanil., 1opakowanie(16g.)
cukier kryształ, 4łyżki
papier do pieczenia,
1. Ciasto:Wszystkie składniki połączyć,wyrobić ciasto,podzielić na dwie części.
2. Masa budyniowa:W 1/2szkl mleka roztrzepać żółtka i mąkę.Resztę mleka zagotować z cukrami.Wlać mleko z żółtkami i zagotować.Masło ucierać mikserem i dodawać stopniowo ostudzony budyń.
3. Wykonanie całego ciasta:Ciasta rozłożyć na dwóch,wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach o wymiarach 25x40cm.Białka ubić z cukrem.Ciasta posmarować dżemem.Na dżem wyłożyć ubitą pianę i posypać bakaliami.Piec ok.30min w temperaturze 180stopni.Płaty ciasta przełożyć kremem.
dodane na fotoforum:
xxena 2009-11-23
i ja też, bo smakowicie wygląda :))