ciasto:
2 szklanki mąki
mały kubek śmietany
pół kostki margaryny
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
wierzch:
30 dag pieczarek
6 plastrów szynki
2 cebule
pomidor
ser mozzarella 2 kulki
ser żółty 8 plasterków
pesto do posmarowania ciasta:
pół słoiczka koncentratu pomidorowego (użyłam z Ogrodu Dziadunia)
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
XXX
Składniki ciasta dobrze zagnieść. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Składniki pesto wymieszać. Ciasto wyłożone do formy nakłuć widelcem i posmarować pesto. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 170 stopni. Cebulę i pieczarki pokroić w plasterki, zesmażyć na oleju. Na podpieczone ciasto wyłożyć szynkę a na nią pokrojony w cienkie plastry pomidor. Mozzarellę pokroić w plastry i wyłożyć na pomidory. Przykryć warstwą cebulowo-pieczarkową i wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie na pieczarki wyłożyć ser żółty i piec do rozpuszczenia sera.
ewaiza 2014-01-22
wyglada apetycznie ze az slinka cieknie.
Anetko zmienilas zdjecie i nie poznalam Ciebie dlugo szukalam w mylach kto to ?To chociaz TY?
polo11 2014-01-22
super - bez drożdży których zapachu nie lubię, więc na 100 % pojawi się i u mnie takie wyśmienite danie.
danka1 2014-01-23
wierzę na słowo
dorci42 2014-01-26
Witaj Anetko twoje niebo w gębie tak jak pisałam wczoraj zrobiłam tak mi pachniało że fotki to nie zdążyłam już zrobić hehe ja tylko nie dałam pomidorów bo te kupowane o tej porze to sama chemia ale latem to owszem :) znów cos podpatrzyłam u ciebie a ty rozwijasz skrzydła i za ciasta też się wzięłaś zdolna dziewczynka:) pozdrawiam
sagat23 2014-02-17
pół kilo mąki
3/4 letniej wody może być gazowana lub mleka
1/5 drożdży (mieszamy je z woda wymieniona wyżej żeby sie rozpuściły)
jajko
50 ml oleju lub oliwy
szczypta soli i cukru
składniki na ciasto :) prosze spróbowac :)pychotka!