Potrzebujemy:
-2 ugotowane ziemniaki,
-400 g mąki,
-1 szklanka mleka,
-3 dag drożdży,
-szczypta soli,cukru,
-olej do smażenia,
-dodatki:według uznania-u mnie:ser zolty sos czosnkowy
Mleko podgrzewamy.Dzielimy na pół.W jednej połowie łączymy z cukrem i drożdżami,druga zostawiamy.Mąkę przesiewamy,dodajemy sól,przeciśnięte przez praskę ziemniaki,resztę mleka i zaczyn.Zagniatamy ciasto.Odstawiamy na godzinę aby podrosło.Na rozgrzanej patelki smażymy langosze-urywam kawałek,robię cienki placek na długość dłoni.Smażę z jednej strony na rumiano pod przykryciem.Odwracam na druga stronę,dodaje dodatki:pomidor,mozzarella i przyprawy i smażę odkryty langosz.Podaję odsączone na ręczniku papierowym,gorące.Z porcji wychodzi 6-7 średnich langoszy.
andula 2014-06-19
Anetuś, dla mnie to coś nowego , dotąd nie jadłam ....może kiedyś sama zrobię, dzięki wstawionemu przepisowi, za który dziękuję :)
danutaw 2014-06-21
..coś nowego dla mnie też.., ale chyba pyszne...!)
Wspaniałego dnia ze słoneczkiem na niebie i z uśmiechem na buzi życzę Ci ....Anetko ;)))
zuza99 2014-09-05
Jadlam na Slowacjii na Termach ,
Z keczupem ,bardzo smaczne ,musze zrobic.
Dzieki za przepis .