Rolada z szachownicy.

Rolada z szachownicy.

Składniki na ciasto:
• 6 jaj
• 1 i 1/4 szklanki cukru
• 2 i 1/3 szklanki mąki
• 1/3 szklanki mleka
• 1/3 szklanki oleju
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao

Masa karmelowa:
• 30 dkg cukru
• 0,9 litra mleka
• 6 łyżek mąki ziemniaczanej
• 125 g masła
• cukier waniliowy

Ponadto:
• 3 płaty wafli prostokątnych
Podane składniki ciasta podzielić równo na pół (oprócz kakao). Z jednej części przygotujemy ciasto białe a z drugiej kakaowe.

Ciasto białe:
jaja ubić z cukrem, cały czas ubijając dodać olej a następnie mleko. Do powstałej masy stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka) w blaszce o wymiarach 35x20 cm.

Ciasto ciemne:
postępować identycznie jak przy cieście jasnym, z tym że do mąki z proszkiem dodać jeszcze kakao. Piec na blaszce o tych samych wymiarach.
Upieczone oba ciasta przekroić wzdłuż na 6 pasów. Ostudzić..

Masa karmelowa:
W garnku karmelizować cukier, należy uważać żeby za mocno nie spalić.. Do powstałego karmelu wlać mleko ( z podanej ilości odjąć jedną szklankę) i cukier waniliowy, mieszać aż się rozpuści cały karmel. Do odlanej szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze rozmieszać. Dodać do mleka karmelowego i gotować jak budyń. Do ciepłego budyniu wmieszać szybko margarynę.

Przygotowanie:
Na blacie kuchennym rozłożyć płaty wafli - ja kładłam na wilgotną ściereczkę bo bałam się, że się nie zrolują( i to był dobry pomysł....). Posmarować każdy ciepłą masą karmelową ( zostawiając oczywiście masy na przełożenie pasów ciasta). Na każdy arkusz wafla położyć paski ciasta wzdłuż, jeden jasny, jeden ciemny połączone kremem. Górę pasów również posmarować masą i położyć na nich kolejne 2 sklejone masą pasy ciasta (na jasnym ciemny, na ciemnym jasny). Teraz wystarczy tylko zwinąć arkusz wafla wokół ciasta i otrzymamy roladę. Powstałe 3 rolady trzymamy owinięte folią w lodówce.

Smacznego:)

kinga35

kinga35 2011-11-29

PRZEPYSZNIE WYGLADA ... AŻ ŚLINKA LECI....

milka69

milka69 2011-11-29

świetne.Pozdrawiam):

riki55

riki55 2011-11-30

super wyglada ...mmmmhhhhhhh
serdecznie pozdrawiam

danwi66

danwi66 2011-11-30

o matuchno,ale równiutko muszę skserować przepis i podumać jak to zrobić....hmmm te pasy to na środku wafla? czy od razu przy brzegu?muszę położyć wafel ...i pomyśleć....idę do kuchni:)super pomysł..na Święta jak znalazł:)

angelak

angelak 2011-11-30

Pasy od razu na brzegu.

danka1

danka1 2011-12-04

wygląda świetnie, ale w mojej ocenie jest pracowite

stasia8

stasia8 2011-12-16

Wygląda superowo...

lanta21

lanta21 2018-08-05

super

dodaj komentarz

kolejne >