[10587321]

Pałka jest jedną z najważniejszych roślin w survivalu. Wszystkie części pałki są jadalne. Młode, soczyste pędy (a jeszcze lepiej ich białe lub jasnozielone nasady) nadają się do spożycia - gotuje się je jak szparagi lub w zupie. Można je też jeść na surowo. Najlepsze są wiosną - im wcześniej tym lepiej - mają wtedy najwięcej łatwego do pogryzienia rdzenia. Ich część zdatną do jedzenia rozpoznaje się bardzo prosto - czego nie można przełamać w palcach - należy odrzucić Tak obrane pędy najlepiej smakują ugotowane w lekko osolonej wodzie.

Kłącza zawierają skrobię, cukier i białko - zbiera się je od jesieni do wiosny - kiedy mają najwięcej składników odżywczych. Kiedyś zbierano je nawet w zimie - wydobywając z dna osękami. Można je piec, gotować i dusić. Jedyny problem polega na tym, że zawierają dużo włókien, które trudno pogryźć. Można je żuć na surowo (lub gotowane) i połykać skrobię a resztę wypluć. Można też pokroić kłącza na cienkie plasterki. Można też gotować kłącza przez kilka godzin aż wszystkie składniki przejdą do wody i odcedzić włókna.

dodane na fotoforum:

mpmp13

mpmp13 2010-07-25

Zosiu pozdrawiam.......To jest to co lubię!!!!!!!!!!!!!!!!Miłej niedzieli.

dodaj komentarz

kolejne >