KNEDLICZKI Z ZAWIJANCEM.....

KNEDLICZKI Z ZAWIJANCEM.....

Składniki:

* 0.5 szkl. mleka
* 1.5 kg mąki
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 1 łyżeczka cukru
* 0.5 opakowania drożdży
* 0.5 czerstwej bagietki.

Sposób przygotowania:

Pokroić bagietkę w kostkę o boku 0.5 cm. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, mleko, cukier oraz rozkruszone drożdże. Wlać ciepłe mleko i całość starannie wymieszać, a następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 5 min. Dodać 1 łyżkę soli, jajko i żółtko, po czym wyrabiać ręką, aż ciasto stanie się elastyczne i zacznie odstawać od brzegów salaterki. Dodać pokrojoną bagietkę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Formować z ciasta okrągłe kulki wielkości dużych pomarańczy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 min. Każdą porcję ciasta uformować w gruby wałek i gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 10 min. Po wyjęciu z wody starannie odcedzić i pokroić w grube plastry przy pomocy ostrego noża lub nitki.

za dwie porcje 35 zł.....

dodane na fotoforum:

edwin46

edwin46 2009-09-26

ładnie podane

ewita68

ewita68 2009-09-26

Mniam, mniam, ale pyszności :)_))

elfik4

elfik4 2009-09-26

Pysznie wyglądają....ale może zrobię...bo dałaś Zosiu przepis....

basia55

basia55 2009-09-26

jedzonko pychotka! warto wypróbować:)))

cuisine

cuisine 2009-10-02

To nasz ulubiony Houskovy knedlik - Czesi mają naprawdę ciekawą kuchnię :)
A do niego oczywiście obowiązkowy gulasz wołowy i piwko :)

dodaj komentarz

kolejne >