Składniki:
* 0.5 szkl. mleka
* 1.5 kg mąki
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 1 łyżeczka cukru
* 0.5 opakowania drożdży
* 0.5 czerstwej bagietki.
Sposób przygotowania:
Pokroić bagietkę w kostkę o boku 0.5 cm. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, mleko, cukier oraz rozkruszone drożdże. Wlać ciepłe mleko i całość starannie wymieszać, a następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 5 min. Dodać 1 łyżkę soli, jajko i żółtko, po czym wyrabiać ręką, aż ciasto stanie się elastyczne i zacznie odstawać od brzegów salaterki. Dodać pokrojoną bagietkę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Formować z ciasta okrągłe kulki wielkości dużych pomarańczy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 min. Każdą porcję ciasta uformować w gruby wałek i gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 10 min. Po wyjęciu z wody starannie odcedzić i pokroić w grube plastry przy pomocy ostrego noża lub nitki.
za dwie porcje 35 zł.....
dodane na fotoforum:
basia55 2009-09-26
jedzonko pychotka! warto wypróbować:)))
cuisine 2009-10-02
To nasz ulubiony Houskovy knedlik - Czesi mają naprawdę ciekawą kuchnię :)
A do niego oczywiście obowiązkowy gulasz wołowy i piwko :)