[24121565]
nowicka

nowicka 2012-12-13

Cieplutko pozdrawiam i miłego popołudnia życzę:)

anna96

anna96 2013-02-06

Kotleciki a'la gołąbki w sosie pomidorowym.

2 jaja
500g mielonego mięsa
400g białej kapusty
5 łyżek bułki tartej
olej do smażenia
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki śmietany 18 %
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej, pieprz, sól, majeranek, listek laurowy.
1 kostka rosołowa
troszkę cebuli pokrojonej w kostkę

1. Kapustę poszatkować dosyć grubo, zalać gorącą wodą i obgotować, kapusta powinna być lekko miękka.
Odcedzić na durszlaku, jak przestygnie wycisnąć żeby było jak najmniej wody.
Przełożyć do większej miski, dodać mięso mielone i mąkę ziemniaczaną.
Dodać surowe jaja, cebulę, przyprawić solą, pieprzem i łyżeczką majeranku.

2.Z powstałej masy, wilgotnymi dłońmi robić średniej wielkości kotlety, obtaczać je w bułce tartej i usmażyć na oleju.

3. Usmażone kotlety kłaść do garnka, wychodzi dwie warstwy...wszystko zalać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową, dodać listek ...

anna96

anna96 2013-02-06

i kilka ziarenek pieprzu naturalnego. Dusić na małym ogniu ok 15-20 min.

4. Śmietanę, przecier pomidorowy i mąkę wymieszać z minimalną ilością wody, żeby nie było grudek i wlać do kotletów. Wszystko zagotować, sos trzeba spróbować czy jest słony czy nie... w razie potrzeby dosolić. Dodaję też pod koniec gotowania troszkę posiekanego koperku i pieprzu ziołowego i naturalnego...plus troszkę Kucharka. Smak jest bardziej wyraźny.
Zwróćcie uwagę na mąkę ziemniaczaną, koniecznie trzeba dodać bo inaczej kotlety będą się rozpadać.

dodaj komentarz

kolejne >