1 kg cebuli-krążki
2 kg pomidorów-rozdrobnić, rozprażyć i przetrzeć przez durszlak...w celu usunięcia pestek i skórek
2 kg papryki-drobne paski-najlepsza jest w czerwonym kolorze.
1 duża cukinia-przeciąć na pół, łyżką wydrążyć środek jest nie potrzebny.
sól-wsypałam 2 płaskie łyżki...pod koniec duszenia...według uznania.
1/4 szkl oleju
Pierwsza czynność to przygotowanie pomidorów, rozprażyć i przetrzeć przez sito...skórki można też sparzyć wrzątkiem i obrać wcześniej przed prażeniem.
Dusimy cebulę na 1 łyżce oleju, gdy się zeszkli dodajemy paprykę, resztę oleju, później pomidory i cukinię pokrojoną w kostkę.
Dusimy wszystko do miękkości, przyprawiamy solą, można dodać też czosnek ale nie koniecznie.
Rozłożyć do słoików, pasteryzować 40 min.
Danie doskonałe na szybki posiłek...trzeba tylko pokroić cienką kiełbasę w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać słoik lecza, przyprawy.
Smacznego
dodane na fotoforum:
anna96 2013-08-22
Papryka jest niestety niezbędna w tym przepisie...w tym roku zrobiłam z zielono czerwonej papryki, tak się wybarwiła:)
Sezon paprykowy jeszcze przed nami, na pewno na jakieś przetwory jeszcze się skuszę:)
Pozdrawiam
tojam 2013-08-25
Też zrobiłam....ale mało i jeszcze dorobię.....ile wyszło słoiczków z tej porcji???
anna96 2013-08-26
Grażynko, wyszło 5 słoików-0,90l...wszystko zależy od wielkości cukinii, dodałam średnią wielkość, papryka też była nie wielka...zazwyczaj wychodziło 7 słoików i ciut od razu do konsumpcji.