Lepszy rydz niż nic

Lepszy rydz niż nic

Większość osób uważa, że w tym popularnym powiedzeniu chodzi o grzyba rydza. Nic bardziej mylnego! Powiedzenie dotyczy rośliny uprawnej, poprzedniczki rzepaku, Lnianki siewnej (lnicznika siewnego) - Camelina sativa L., zwanej właśnie rydzem, z której wytłaczało się olej.

A lepsza niż nic, bo była mało wymagająca i siało się ją na najgorszych gatunkowo glebach. Uprawa lnianki ponoć wraca do łask przy okazji rozważań o biopaliwach.

Możliwe, że znacie także inne powiedzenie - zdrowy jak rydz! Jest ono poparte naukowo. Badacze wykryli w tym gatunku antybiotyk - laktariowialinę, która ma niszczące działanie na wiele drobnoustrojów. Zabija między innymi prątki gruźlicy.

Rydze to dzisiaj już coraz rzadsze grzyby. W wielu rejonach kraju nie występują już wcale albo pojawiają się sporadycznie. Nazwą rydze określa się nie tylko mleczaja rydza czyli rydza prawdziwego, ale także mleczaja świerkowego i jodłowego. Oczywiście osoby, które je zbierają są przekonane o tym, że to ich rydze są najprawdziwsze.
https://www.youtube.com/watch?v=QfuRz8sifuo

dana02

dana02 2013-09-16

Piękny ma kapelusz Tośku.
Witam cieplutko w ostatnim tygodniu lata.
Niech będzie cudowny, słoneczny typowo letni:)

dana02

dana02 2013-09-16

re; u mnie jest ich sporo i zaskrońce też są...

msciwa

msciwa 2013-09-16

piękny i smakowity rydz Antosiu..uwielbiam je z octu..

Pozdrawiam radośnie z Mielna życząc miłego dnia..

jaworr

jaworr 2013-09-16

Ciekawie opisałeś, foto super, a ja nie pamiętam czy jadłam kiedykolwiek rydza. Jak natrafię to na pewno kupię sobie i posmakuję...:)
Życzę miłego dnia...:))

basik52

basik52 2013-09-16

Ciekawy opis, piekny smaczny grzybek no i piosenka tez ladna.
Milego popoludnia Antonio zycze:)))

elza100

elza100 2013-09-16

Bardzo je lubię na masełku ,jak schabowe ,kiszone ,lub marynowane ,ale u nas jeszcze ich niema ,w tamtym roku było późno bo aż nawet w grudniu ..piękny;-)

dodaj komentarz

kolejne >