Większość osób uważa, że w tym popularnym powiedzeniu chodzi o grzyba rydza. Nic bardziej mylnego! Powiedzenie dotyczy rośliny uprawnej, poprzedniczki rzepaku, Lnianki siewnej (lnicznika siewnego) - Camelina sativa L., zwanej właśnie rydzem, z której wytłaczało się olej.
A lepsza niż nic, bo była mało wymagająca i siało się ją na najgorszych gatunkowo glebach. Uprawa lnianki ponoć wraca do łask przy okazji rozważań o biopaliwach.
Możliwe, że znacie także inne powiedzenie - zdrowy jak rydz! Jest ono poparte naukowo. Badacze wykryli w tym gatunku antybiotyk - laktariowialinę, która ma niszczące działanie na wiele drobnoustrojów. Zabija między innymi prątki gruźlicy.
Rydze to dzisiaj już coraz rzadsze grzyby. W wielu rejonach kraju nie występują już wcale albo pojawiają się sporadycznie. Nazwą rydze określa się nie tylko mleczaja rydza czyli rydza prawdziwego, ale także mleczaja świerkowego i jodłowego. Oczywiście osoby, które je zbierają są przekonane o tym, że to ich rydze są najprawdziwsze.
https://www.youtube.com/watch?v=QfuRz8sifuo
dana02 2013-09-16
Piękny ma kapelusz Tośku.
Witam cieplutko w ostatnim tygodniu lata.
Niech będzie cudowny, słoneczny typowo letni:)
dana02 2013-09-16
re; u mnie jest ich sporo i zaskrońce też są...
msciwa 2013-09-16
piękny i smakowity rydz Antosiu..uwielbiam je z octu..
Pozdrawiam radośnie z Mielna życząc miłego dnia..
jaworr 2013-09-16
Ciekawie opisałeś, foto super, a ja nie pamiętam czy jadłam kiedykolwiek rydza. Jak natrafię to na pewno kupię sobie i posmakuję...:)
Życzę miłego dnia...:))
basik52 2013-09-16
Ciekawy opis, piekny smaczny grzybek no i piosenka tez ladna.
Milego popoludnia Antonio zycze:)))
elza100 2013-09-16
Bardzo je lubię na masełku ,jak schabowe ,kiszone ,lub marynowane ,ale u nas jeszcze ich niema ,w tamtym roku było późno bo aż nawet w grudniu ..piękny;-)