Czubajka kania

Czubajka kania

Grzyb jadalny, uważany za bardzo smaczny. Jadalne są kapelusze. Dzięki silnemu aromatowi często jest używany jako grzyb przyprawowy. Najczęściej kanie przyrządza się poprzez panierowanie w formie kotleta. Można też jeść smażone kapelusze z chlebem..

agapal

agapal 2014-10-10

Pięknego jesiennego dnia życzę.
Serdecznie pozdrawiam.

jaworr

jaworr 2014-10-10

Piękne makro, pokazałeś subtelność kapelusza... jadłam już i są smaczne..:))
Pozdrawiam i życzę miłego dnia..:))

lena12

lena12 2014-10-10

Jak każdy grzyb, maja swojego sobowtóra niejadalnego ....Najbardziej podobna jest tzw. czubajka czerwieniejąca (Chlorophyllum rhacodes). Różni się brakiem łusek na trzonie, a jej miąższ czerwienieje po uszkodzeniu....
Jest smacznym grzybem.....Miłego i słonecznego pełnego miłych wydarzeń dnia życzę...;)))Pozdrawiam :)))

gulab

gulab 2014-10-10

Śliczne zdjęcie , pozdrawiam cieplutko miłego dnia życzę:)

jaska15

jaska15 2014-10-10

faktycznie bardzo smaczne...
milego weekendu Toni:)

krecik8

krecik8 2014-10-10

pięknie...,
Serdecznie pozdrawiam :)

msciwa

msciwa 2014-10-10

pyszny grzybek Antosiu..pozdrawiam Cię serdecznie Wieczorkiem..:)

dana02

dana02 2014-10-10

Ładny talerz grzybowy.

Witam w piątkowy wieczór.
Życzę miłego odpoczynku i radosnego spędzenia wolnych dni:)

grazyna

grazyna 2014-10-10

POZDRAWIAM SERDECZNIE ;

basik52

basik52 2014-10-11

W ladnym miejscu wyrosl... milego dnia Antonio zycze, pozdrawiam:))

dodaj komentarz

kolejne >