Grzyb jadalny, uważany za bardzo smaczny. Jadalne są kapelusze. Dzięki silnemu aromatowi często jest używany jako grzyb przyprawowy. Najczęściej kanie przyrządza się poprzez panierowanie w formie kotleta. Można też jeść smażone kapelusze z chlebem..
jaworr 2014-10-10
Piękne makro, pokazałeś subtelność kapelusza... jadłam już i są smaczne..:))
Pozdrawiam i życzę miłego dnia..:))
lena12 2014-10-10
Jak każdy grzyb, maja swojego sobowtóra niejadalnego ....Najbardziej podobna jest tzw. czubajka czerwieniejąca (Chlorophyllum rhacodes). Różni się brakiem łusek na trzonie, a jej miąższ czerwienieje po uszkodzeniu....
Jest smacznym grzybem.....Miłego i słonecznego pełnego miłych wydarzeń dnia życzę...;)))Pozdrawiam :)))
gulab 2014-10-10
Śliczne zdjęcie , pozdrawiam cieplutko miłego dnia życzę:)
dana02 2014-10-10
Ładny talerz grzybowy.
Witam w piątkowy wieczór.
Życzę miłego odpoczynku i radosnego spędzenia wolnych dni:)