4 grube płaty śledzi matias
2 cebule cukrowe
3 marchewki
4 buraczki czerwone
4 średnie ziemniaki
3 jajka
1 pęczek szczypiorku
3 ogórki kiszone
majonez
sól
pieprz
Śledzie wymoczyć 2 godziny,pokroić w kosteczkę,cebulę pokroić w kostkę,sparzyć na sitku wrzącą wodą,wystudzić,lekko posolić,posypać pieprzem.
Marchewkę,ziemniaki,jajka, ugotować,buraczki osobno,wystudzić,zetrzeć na tarce na dużych oczkach,wszystko na osobne talerze.
Na dno przezroczystej salaterki,ułożyć śledzia,cebulę,posmarować lekko majonezem,układać warstwy warzyw ,aż do wyczerpania (każda warstwa ma być pomazana bardzo cieniutko majonezem)pod koniec dodać pokrojonego ogórka,wierzch posmarować majonezem posypać utartym na tarce jajkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego:)
dodane na fotoforum: