1 duży oczyszczony leszcz (około 1,80 kg)leszcza można zastąpic karpiem
1 duży por
1 duża marchew
2 cebule
1 puszka kukurydzy
4 ziemniaki
sól, pieprz
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
sok z cytryny
przyprawa ziołowa do ryb
mielona papryka ostra lub słodka
mąka
bułka tarta
Leszcza umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, posolić, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1 godz do lodówki.
W między czasie oczyścić i obrać warzywa, pora i marchewkę pokroić w talarki.
Ziemniaki w cząstki, cebulę w dowolne kawałki, kukurydzę odsączyć na sitku.
Wyjąć rybę, natrzeć lekko mąką, polać masłem wymieszanym z oliwą z oliwek, posypać lekko bułką tartą wymieszaną z przyprawą ziołową do ryb i mieloną papryką.
W środek ryby napchać pokrojonego pora, resztę warzyw i ziemniaki, wymieszać razem.
Ułożyć rybę w naczyniu do zapiekania, obok ułożyć resztę warzyw, wszystko polać resztą oliwy z masłem, przykryć wierzch folią aluminiową.
Piec w 200 st C około 30 min, następnie zdjąć folię i zapiekać aż ryba i warzywa ładnie się zrumienią.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
bogna1 2011-11-07
Widzę że podałaś więcej przepisów super dziękuję bardzo
będzie z czego ściągać ::)) pięknie podane i apetycznie wygląda
maxmen 2011-11-07
Leszcz... oścista rybeńka... :)))
Ja go uwielbiam wędzonego w zimnym dymie... :)
damek34 2011-11-07
przyjemność jedzenia wydłużona przez wyjmowanie licznych ości ale i tak smakowity...