3 małe okrągłe chlebki
żurek w butelce (ewentualnie w torebce)
1/2 pęczka włoszczyzny
30 dkg kiełbasa
1/2 szklanki śmietany 18% kwaśnej
majeranek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
listek laurowy
Z chleba skroić wierzch (można zamówić specjalny chleb w piekarni) lub kupić w markecie, wydrążyć środek.
Ugotować żurek, kiełbasę pokroić drobno, zalać wodą, zagotować.
Dodać listek laurowy, czosnek i przyprawy, gotować 15 min z włoszczyzną. (włoszczyznę kroimy na kawałki, potem wyjmujemy)
Rozrobić żurek wg przepisu, wlać zagotować, zaprawić majerankiem i śmietaną.
Wlać żurek do chleba i od razu podawać.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
ewka67 2011-11-08
uwielbiam........
maxmen 2011-11-08
Taki robię na Wielkanoc... z jajkami przepiórczymi. :)
Ale zakwas zawsze własnej roboty...:)))
kot54 2011-11-08
Jak dostanę taki w sklepie to tez tak robię , ale rzadko jest.