Ciasto na babeczki:
4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy (8g)
3 łyżki śmietany
3 żółtka
1 jajko całe
szczypta soli
2 łyżka oleju
125 g masła
1 szklanka = 200ml
Nadzienie:
0,5 litra śmietanki kremowej 36%
1 cukier waniliowy (8g)
2 budynie waniliowe z cukrem (każdy na 1/2 litr mleka)
800 ml mleka
ulubione owoce z puszki lub z kompotu
czekolada w proszku lub granulowane kakao
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na 40 min do lodówki. Foremki na babeczki posmarować lekko tłuszczem. Ciasto rozwałkować na około 3 mm, wykrawać szklanką lub szerszym kubeczkiem krążki i wylepiać foremki. Nadmiar ciasta wystający poza foremki urywać lub odcinać. PSpody babeczek piec w 180 st. C około 15-20 min w zależności od piekarnika.
Z 800 ml mleka odlać 1 szklankę i rozpuścić 2 budynie, resztę mleka zagotować, wlać budyń i ugotować, lekko przestudzić. Nadziać babeczki budyniem i wstawić do lodówki (dzięki temu babeczki skruszeją).
Następnie ubić schłodzoną kremówkę, dodając pod koniec tylko cukier waniliowy. Wyjąć babeczki z lodówki, na budyń nakładać bitą śmietanę i kawałki owoców, posypać lekko czekoladą w proszku lub granulowanym kakao.
Smacznego.
Gdy zostanie nam ciasta, przekładamy je do woreczka i zamrażamy, potem możemy zetrzeć na tarce i zrobić kruszonkę na inne ciasto z owocami.
dodane na fotoforum:
bogna1 2011-11-09
Dobrego nastroju
pogodnych myśli,
radości w sercu na dzisiejszy dzień Ci życzę::)