1 kapusta (najlepiej młoda)
60 dag mięsa mielonego drobiowego (najlepiej zmielić samemu)
2 jajka
1 cebula
3 łyżki bułki tartej
marchew
kilka pieczarek (5-6 szt)
1 saszetka ryżu 100 gram
sól+ pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka ulubionej przyprawy typu jarzynka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek
zielony posiekany koperek
2 łyżki mąki
1/2 szklanki wody
Z kapusty ostrożnie wyciąć głąb, główkę włożyć do garnka z wodą, obgotować, delikatnie zdjąć liście. Mięso zmielić razem z cebulą, dodać ugotowany ryż, jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić farsz.
Rozłożyć liście, nakładać farsz mięsny, po 2 kawałki cienko pokrojonej marchewki i po kilka kawałków pokrojonych pieczarek.
Zwijać gołąbki (wcześniej ściąć gruby nerw). Dno garnka wyłożyć małymi liśćmi kapusty. Na nich ułożyć jak najściślej gołąbki, dodać masło. Zalać taką ilością wody, żeby gołąbki były przykryte, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Na 10 min przed wyłączeniem dodać koncentrat pomidorowy.
Gotowe gołąbki delikatnie wyjąć z garnka, mąkę rozrobić z wodą , tak żeby nie było grudek, wlać do sosu. Gotować około 2 min, włożyć z powrotem gołąbki i posypać posiekanym zielonym koperkiem.
Smacznego.
dodane na fotoforum: