2 pęczki młodej botwinki
koperek
śmietana 18% kwaśna 200g
1 łyżka vegety
2 łyżki cukru
2 łyżki octu jabłkowego lub wg uznania
sól, pieprz do smaku
1½ -2 litr wody (jeżeli mamy duże buraczki przy botwince to 2 litry)
1 ząbek czosnku
4 jajka ugotowane na twardo
Botwinkę obrać, umyć, drobniutko pokroić, zalać wodą. Dodać ząbek czosnku, vegetę, cukier, gotować 20 min na małym ogniu. Po tym czasie, dodać ocet i gotować jeszcze 10 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Śmietanę wyłożyć do garnuszka, dodać gorącej botwinki i dobrze wymieszać. Wlać do botwinki (nie gotować). Na końcu wsypać, posiekany koperek, podawać z pokrojonym w ćwiartki jajkiem. Do tej botwinki, nie dajemy żadnego mięsa ani tłuszczu, gotujemy na wodzie.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
danus13 2011-11-10
"Wiatr „Dzień Dobry” dziś szeleści, każdą głoskę,
miękko pieści, rozświetlić uśmiechem,
każdą z nich chce,
Po prostu...zastąpić musi w tym mnie. Milutkiego i ciepłego dnia!"